Pregnant couple with doula at home.jpg

Doula = "Een doula wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent 'dienende vrouw'. Ze is een kundige, ervaren vrouw die, aanvullend op de medische zorg, praktische en emotionele steun biedt bij de geboorte van je kindje.

Wat kan een doula voor jou doen?

Waarom een doula bij je bevalling?

De start van een gezonde hechting tussen moeder en kind begint bij een positieve bevalervaring. Het is de basis van waaruit jullie beginnen. Een bevalling is een ervaring waarin jij leert te vertrouwen op jouw lichaam en de kracht die altijd in jou heeft gezeten. Een bevalling is ook spannend en zeker als het je eerste kindje is. Iets waar je naar toe leeft, maar waarvan je je niet kan indenken hoe het zal zijn. Ik leer jou te vertrouwen op je lichaam, te begrijpen wat er gebeurt tijdens een bevalling en ik geef je de steun om je volledig te laten gaan in het proces. Ik help je meeveren als dingen toch anders lopen dan verwacht en zorg ervoor dat jullie hechting centraal staat, zodat jullie de beste start kunnen krijgen die er mogelijk is.

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe een bevalling loopt. Gaat de bevalling super snel? Duurt het erg lang? Is een inleiding nodig of zijn er andere medische indicaties? Het belangrijkste tijdens de zwangerschap en de bevalling is hoe jij je voelt! Dat jij je altijd veilig en gehoord voelt. Dat jou mening er toe doet en jij je lichaam en het proces kan volgen zoals jij dat wilt. Ik ben jou "mom tribe" en wijk niet meer van jouw zijde!

Gun jezelf deze fijne start ❤

 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat continue begeleiding door een vrouw met ervaring of training, los van een verloskundige of iemand uit het netwerk van de barende vrouw zoals partner, moeder, zus, tijdens een bevalling zorgt voor:

  • Kortere bevallingen (25 %)

  • Minder keizersneden (50%)

  • Minder verzoek om pijnstilling, o.a. ruggenprik (60%)

  • Minder weeën opwekkende middelen nodig (oa inleiden) (50%)

  • Minder kunstverlossingen (tang, vacuüm)

  • Betere APGAR scores van de pasgeborene

  • Grotere tevredenheid over de bevalling

  • Sneller herstel van de vrouw

Ik sta op "wacht" voor jou! Dit betekent dat ik 24/7 beschikbaar ben om jou en je partner te ondersteunen wanneer jij daar behoefte aan hebt en in elke fase van jouw zwangerschap! Ik ben er voor jou en alleen voor jou.

 

Bron: onderzoek ‘het doula-effect’, van dr. Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell.

Meer onderzoeken zijn te vinden op de website van de beroepsvereniging van doula’s, de NBvD.